Coitus interruptus

El Ple del passat dilluns va acabar abans d'hora per obre del batlle Miquel Forns sense que el nombrós públic present – que portava cinc hores esperant pacient – pogués intervenir i efectuar els seus precs i preguntes al govern i als grups de l'oposició

Ajuntament

El Ple de novembre celebrat el passat dilluns va ser la primera sessió plenària de la legislatura que no va acabar normalment degut a que l'alcalde, en arribar la mitja nit, va decidir interrompre'l a mitja sessió de control al govern; deixant a tres grups municipals i al públic present sense poder realitzar els seus precs i preguntes al govern.

Més enllà, el Ple no va tenir punts realment conflictius i de debat fins arribar el moment de les mocions. Abans, solament la presentació i debat del Pla de Mandat 2015-2019 tenia cert pes polític. Comencem per aquí.

 

Pla de Mandat: cal treball i treballarem

Des de la CUP ens trobem en part una mica decebuts amb el Pla de Mandat presentat pel govern ja que creiem que hi ha mancances importants que és necessari treballar en aquesta legislatura al nostre municipi. D'altra banda, tenim ganes de treballar aspectes que creiem que compartim i que creiem realment positius. Esperem que aquest no sigui un document tancat i que el nou govern estigui obert a consideracions en en el transcurs dels propers 4 anys. Alhora, també creiem que el govern sigui molt més exigent a l'hora de valorar el compliment d'aquestes mesures que el que va ser a l'anterior legislatura.

Com repetim constantment les nostres prioritats van en la direcció de la transparència, la participació, el medi ambient, els drets socials i la construcció nacional. Serà en aquests quatre eixos amb els que ens trobarem i treballarem colze a colze amb el govern.

En canvi, trobem a faltar un replantejament del model social i econòmic seguit al municipi al llarg dels últims 40 anys, un major treball conjunt amb entitats i col·lectius del municipi o accelerar en la via de la municipalització de serveis ara externalitzats.

Entenem que és tasca del govern dissenyar el Pla de Mandat i que és tasca de l'oposició fer-lo complir i lluitar per incorporar-hi les mancances que hi ha i modificar els aspectes que considera que cal redireccionar.

El govern tindrà la mà estesa de la CUP en els aspectes encaminats a millorar la nostra vila en els 4 eixos que hem esmentat al principi com a vitals per a nosaltres: transparència i participació, medi ambient, drets socials i construcció nacional.

 

Mocions: Banca ètica, Cas Montoro, Resolució independentista del Parlament i dedicació de l'Alcalde

La CUP portàvem a debat al Ple dues mocions, una perquè l'Ajuntament de Sitges utilitzi preferentment la banca ètica en les seves operacions financeres i bancàries i l'altre perquè Sitges mostri la seva solidaritat vers els joves vilanovins encausats per l'anomenat Cas Montoro. Totes dues van ser aprovades.

Abans, però, el Ple municipal de Sitges va donar suport a la Resolució independentista que el Parlament de Catalunya va aprovar el passat 9 de novembre. Cal destacar aquí el tarannà antidemocràtic del grup local de Ciutadans, marxant de la sessió i eludint el debat polític calmat i sa que es plantejava.

Per acabar amb l'apartat de mocions, els grups de SenP, C's, NH i SGI van presentar conjuntament una moció que, sota el títol “Per un alcalde amb dedicació plena a Sitges”, buscava la renúncia de l'Alcalde a ser Delegat Provincial de Turisme o a dimitir.

Des de la CUP ens hi haguérem abstingut si aquesta moció s'hagués votat (el govern ho va evitar utilitzant el ROM) perquè si bé creiem que Sitges necessita d'una major dedicació de la que actualment existeix entre regidors del govern i alcalde, veiem d'una manera positiva que un regidor sitgetà sigui delegat provincial de turisme i, alhora, entenem que la moció és una maniobra política poc seriosa ja que era i és pràctica habitual entre els partits “tradicionals” (com el mateix PSC) la presència de regidors locals a la Diputació – institució en la qual no hi creiem, doncs l'entenem gens transparent i allunyada de la ciutadania – i, sense anar més lluny, a Sitges no son pocs els exemples.

 

"Volem deixar parlar al públic"

Aquesta és la frase que més es va repetir al llarg de la última hora del Ple municipal dita pels diversos portaveus dels grups municipals. Una frase que es va utilitzar a mode de mantra i vam comprovar buida de contingut vist el desenvolupament del Ple (i tots els anteriors d'aquesta legislatura).

Torns llargs, amb falta de contingut polític i plens de repeticions és la tònica habitual de la majoria de partits polítics i si això hi afegim que el torn de Precs i preguntes de l'oposició s'entén com el moment "aquí estoy yo"; fa que sovint el pacient públic (recordem que son ciutadans i ciutadanes a les quals ens devem) no pugui expressar les seves inquietuds al govern i, encara més greu, marxa cansat i decebut abans d'hora.

Aquesta vegada el batlle Miquel Forns va decidir truncar el Ple a mig torn de precs i preguntes de l'oposició, deixant amb la paraula a la boca a públic i partits i fent un pas enrere en la participació ciutadana.

Des de la CUP-Sitges fem una crida a la responsabilitat de tots els grups perquè això no succeeixi més i treballarem per ampliar els mètodes de participació política de la ciutadania. No creiem que aquesta problemàtica se solucioni, com s'ha proposat des de l'alcaldia, endurint els tràmits per participar del Ple – un dels pocs espais que tenen els sitgetans i sitgetanes per participar de la vida política de la vila – sinó ampliant els espais de participació ciutadana, transparència i comunicació amb la ciutadania: Assemblees Municipals, Audiències públiques, Síndic de la Ciutadania o Assemblees de barri son algunes mesures a desenvolupar i que creiem útils per millorar i agilitzar el desenvolupament del Ple.

Tot i això i repetim, creiem que el gran problema per l'àgil desenvolupament de les sessions plenàries és la mateixa pràctica dels grups polítics municipals.

No es pot repetir la situació de no donar la paraula a la ciutadania al Ple. Cal responsabilitat dels partits i més vies de participació ciutadana