El Govern aprova les Ordenances Fiscals sense acceptar mesures de progressivitat fiscal
El passat dilluns 19 es va viure un Ple Municipal ple de reivindicacions. Diversos col·lectius i entitats, així com veïns del municipi, van fer sentir el rebuig a les polítiques del govern pentapartit; el qual va deixar passar una oportunitat d’or per introduir una més ambiciosa progressivitat fiscal en les noves ordenances.
Ordenances Fiscals. Des de la CUP vàrem defensar durant el Ple una sèrie d'al·legacions encaminades a encetar un procés de debat per arribar a unes ordenances fiscals basades en els principis de progressió i de justícia social. El Govern va acceptar parcialment dues de les al·legacions presentades per la CUP: introduir bonificacions per a les famílies monoparentals, tot igualant-les a les que tenen les famílies nombroses; i una mesura que bonifica en un 50% l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) a aquelles empreses que vegin augmentada la seva plantilla en un 10% en forma de contractes indefinits. Aquestes però van ser les úniques al·legacions acceptades pel Govern, no tan sols de les realitzades per la CUP sinó de tots els al·legants. Així, de les 67 al·legacions presentades en van rebutjar 65.
Des de la CUP vàrem proposar, entre d'altre al·legacions, augmentar un 50% la taxa per ocupació del domini públic per part dels caixers automàtics de bancs i caixes, penalitzar els pisos buits amb caràcter permanent tot demanant un augment del 50% de l’IBI, apujar també l’IBI d’aquelles vivendes que siguin considerades llars no principals mitjançant un reglament que estableixi les condicions per a determinar-ho, penalitzar en un 5% l’IAE aquelles empreses que destruïen ocupació, etc.
Aquest Govern moltes vegades titllava a l’oposició de fer demagògia quan ens hem oposat a les retallades del sector públic i dels serveis del poble. Han volgut fer-nos veure que la caixa és buida i no hi ha alternatives a les retallades socials. Tanmateix, en el darrer Ple, es va veure que això no és cert i que tot és qüestió de voluntat política. Des del Govern van declarar que moltes d’aquestes accions no les duien a terme perquè no les contempla la llei. Però, res més lluny de la realitat, cada una d’aquestes propostes ja han estat aprovades abans en altres municipis, alguns dels quals curiosament, també tenen un Govern liderat per CiU com Vic o Berga. El problema que tenim a Sitges, per tant, recau en la manca de voluntat política d’un Govern que com va declarar Òscar Ortiz ““es troba de mans lligades pel desgavell econòmic però alhora es troba mancat de projecte, segueix una línia continuista amb les ordenances fiscals, que només modifiquen per afegir més pressió fiscal a qui en situació de major feblesa es troba en el moment actual”.
El debat va derivar, com ja va sent malauradament habitual, en un intercanvi de retrets entre els cinc partits del Govern i el PSC sobre qui és el culpable de la situació actual i sobre l’elevat deute del consistori. Fent front a aquests acusacions entre uns i altres el portaveu de la CUP va expressar que “davant els retrets en clau de passat, nosaltres proposem solucions alternatives i aquestes passen per la progressivitat fiscal, que qui més té sigui qui més aporti; i tot això gravant activitats com l’especulació o els acomiadaments, bonificant la sortida d’habitatges al mercat de lloguer, la creació d’ocupació i a les rentes més baixes. Hem proposat alternatives i les han rebutjat.”
El Govern també va desestimar totes les al·legacions que provenien de diferents entitats com de l’A.V. del Poble Sec o de les mares i pares de les Llars d’Infants o de l’Escola de Música. Aquests dos darrers col·lectius es veuen greument afectats amb l’aprovació d’aquestes ordenances ja que s’apugen les taxes d’aquest serveis un 30% i un 25% respectivament. És intolerable que el Govern posi sobre la taula en l’inici del curs escolar uns determinats preus públics per aquests serveis i a mig curs els apugi de cop un 25% i un 30%. De fet el Govern ni tan sols va voler acceptar una al·legació per part dels pares i mares de les Llars per tal de que la pujada esmentada del 30% fos gradual i s’apliqués amb dos períodes. Davant d’aquesta situació està molt clar quina és la part implicada que busca solucions i quina s'enroca en el seu discurs desviat i erroni.
El context en el qual es van aprovar aquestes ordenances és encara més surrealista si tenim en compte que estem intentant lligar unes ordenances fiscals per el 2012 quan l’Ajuntament segueix seguint el pressupost de 2010 ja que en el seu dia va ser prorrogat pel 2011 i aquest Govern no portarà a aprovació el de 2012 fins com a mínim el febrer de l’any vinent.
Preguntes de control al Govern. En el darrer torn del Ple des de la CUP vam preguntar al Govern per la situació de les negociacions entre l'Ajuntament i els seus treballadors per la retallada que es vol realitzar, pel tancament de “El Rusc”, la situació a les Llars d’Infants, la pèrdua de les zones verdes de Can Pei i els canvis d’horaris del Carnaval 2012, entre altres aspectes.
De totes les respostes que van donar els regidors i regidores del Govern, n’hi va haver dues d’especialment preocupants. Per una banda, ni la regidora d’Educació Vinyet Lluís ni cap representant de l’Ajuntament es van presentar a la reunió que estava convocada amb la mediadora de la Generalitat i les treballadores de les Llars per tractar la proposta de vaga que es va iniciar aquesta setmana. I, per altra banda, també referent a la regidora Vinyet Lluís, ens va semblar molt preocupant que declarés que a dia d’avui els nens necessitats d’una atenció continuada que anaven al Centre Obert “El Rusc” encara no han estat recol·locats.
Torn de paraules: un Govern d’esquenes als ciutadans. Representants de diversos col·lectius i entitats afectats per la gestió del govern com les educadores del Rusc, les de les Llars d’Infants, pares i mares de les Llars, de l’Escola de Música, de l’Escola Agnès o també representants del sindicat policial SFP, van ser presents al Ple per donar a conèixer les seves reivindicacions diverses relacionades totes amb la gestió d’aquest Govern. Un Govern que està fent repercutir en els ciutadans els problemes relacionats amb el deute de l’Ajuntament i que, a més, es vol desvincular d’alguns dels problemes derivats de la seva gestió, tal i com va anunciar Vinyet Lluís al Director de l’Escola de Música declarant que “si per culpa de la pujada l’Escola perd famílies usuàries del servei és una qüestió que no incumbeix l’Ajuntament i que és problema només de l’empresa gestora”.
La situació és cada cop més preocupant i cada dia són més els col·lectius i entitats que demanen al Govern una major implicació i alternatives per sortir de la situació en que ens trobem sense que se’ls penalitzi i se’ls escanyi encara més. El Govern parla sempre de que estan prenent decisions valentes, tanmateix des del nostre punt de vista les coses no són així, ja que accions realment valentes haguessin estat acceptar algunes de les al·legacions abans esmentades i que haguessin permès a l’Ajuntament recaptar més impostos sense augmentar la pressió als de sempre.