Començant a pensar en el proper Carnaval
Un any més, amb l'enterro del congelat Sa Majestat Carles Torres, el nostre Carnaval ha ficat punt i final a un dels carnavals més comentats en les tertúlies d'amics i balladors, pels seus canvis en les Rues, tant els dies previs com posteriors.
Sense voler entrar encara en valoracions tècniques massa immediates que només servirien per fer quatre apunts superficials, que tampoc podem fer per falta de dades oficials de costos, participació i incidències; creiem que és el moment de començar a preparar les mesures i actes del proper Carnaval 2013. Colles i entitats comencen ja a pensar-hi, però ens referim a les institucions i responsables polítics de la nostra vila per evitar els errors que s’han comés en el disseny d’aquest Carnaval per la precipitació i poca planificació dels esdeveniments.
Quan parlem de precipitació en la planificació ens referim a que l’horari definitiu no es va conèixer fins fa molts pocs mesos; deixant un marge de maniobra molt reduït als participants de les colles. Fet que va comportar que una part d’ells per qüestions laborals o personals no varen poder adaptar-se als canvis d’última hora. Entenem que amb el canvi de Govern va haver-hi un canvi també en la comissió de Carnaval i que aquesta va treballar a contrarellotge, però tanmateix creiem que el procés de debat amb colles i entitats sobre els canvis s’hagués pogut donar de manera més planificada, oberta i participativa.
Per això apostem per començar des de ja el debat sobre com ha de ser el Carnaval 2013. Un debat que ens dugui a un consens sobre el model desitjat per evitar la situació d’aquest any, en que han estat bona part de les colles i algunes entitats les que s’han resignat a acceptar els canvis a contracor. Entenem que el debat ha de ser participatiu per a que totes les opinions hi comptin i popular perquè la participació no es reservi als presidents de les entitats sinó que sigui plenament oberta.
Des de la CUP-Sitges hem marcat la participació i el debat ciutadà com un dels nostres eixos prioritaris. Creiem, com hem indicat, que si des d'un primer moment s'hagués obert un procés més participatiu i obert per discutir els canvis a introduir, s'hagués evitat el malestar que varen mostrar algunes colles i participants prèviament a la celebració.
El debat participatiu ha d’anar acompanyat per la transmissió directa d’informació des del consistori mitjançant xerrades, taules rodones sobre el model de festa o audiències públiques entorn els comptes que hi ha al darrere. Formats tots aquests que no han estat explorats en el procés de canvis del darrer any amb excepció de la Xerrada de Carnaval organitzada conjuntament per l’Ateneu Popular de Sitges i l’Agrupació de Balls Populars.
És per tot això, que demanem a l'actual consistori que enceti els contactes amb els diferents agents que formen part d'aquesta festa per tal que l'any proper podem fer entre tots i totes un Carnaval on es sentin escoltades totes les parts.