El final d'un procés que uns veuen polèmic però que hauria de ser ben normal
Per fi! Per fi ha finalitzat el procés de canvi de noms del carrer i la plaça Espanya pels ja actuals Carrer de la Bassa Rodona i Plaça del Pou Vedre. Des de la CUP-Sitges estem contents i no només pel resultat final (que també) sinó, sobretot, perquè es respecten els resultats del primer procés participatiu realitzat des de l'Ajuntament de Sitges.
Tot aquest camí que ara ha finalitzat va començar al setembre farà un any amb un acte organitzat per l'assemblea local de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) quan es canvià de manera simbòlica el nom de la Plaça Espanya pel de Plaça de la Independència. Recollint aquesta idea, analitzant documentació històrica i consultant experts en toponímia local; la CUP vam presentar al Ple d'octubre del 2012 una moció demanant el canvi de noms ja esmentat.
La moció va ser acceptada per la majoria dels regidors després d'introduir-hi un nou acord proposat pel grup del PSC que buscava la celebració d'una consulta ciutadana on es preguntés sobre si s'estava d'acord o no amb el canvi de noms proposat. A més, la proposta de nova nomenclatura va rebre la conformitat de la Comissió Local de Toponímia.
Arribava així, a principis de juny d'aquest any, el primer procés participatiu de la història moderna de Sitges iniciat des de l'Ajuntament (no en serà l'últim segur). I després d'una setmana de votacions el resultat va ser molt clar a favor del canvi. Des de la CUP, reconeixent la importància del fet, hem estat sempre molt crítics amb el procés en si (horaris, dies, llocs...) ja que limitava i molt – tal i com s'ha comprovat amb els percentatges de participació – l'afluència de sitgetans i sitgetanes a les urnes per efectuar el seu vot. La participació necessita de més ajuda i suport.
Tot i això, no es poden desprestigiar els més de 600 votants, sense diferenciar si són favorables al canvi o no; i certs posicionaments que vam escoltar al ple freguen el menyspreu. Evidentment no són els nivells de participació que volem, de fet, són molt més baixos dels que esperem; però és feina de tots els grups municipals, entitats, associacions i ciutadania en general continuar treballant per un poble més democràtic, participatiu i que se senti partícep de la vida política de la vila.
Com s'acostuma a dir, la ciutadania ha parlat. Obrir un procés participatiu per després fer-se enrere hagés estat una farsa i una covardia política, però per sort no ha passat i s'ha respectat la voluntat dels sitgetans i sitgetanes que van fer l'esforç d'anar a votar.
Ja tenim aquí doncs la Plaça del Pou Vedre i el Carrer de la Bassa Rodona, un canvi petit, potser sense molta importància i no exempt de polèmica però que és fruit de la participació de la gent. Ara ens toca anar a més i participar d'altres decisions més importants pel poble com molta gent demana a través de comentaris tan habituals com “aquests parlant de plaques amb la de coses per millorar i fer al poble!” Hi estem d'acord. Treballem-hi Sitges!