La CUP denuncia la manca de transparència del Govern en el conflicte jurídic amb les educadores de les Llars d’Infants.
Prou conegut és, a hores d’ara, el conflicte laboral que afecta a 27 treballadores de les nostres llars d’infants i en el qual s’hi troba al mig el nostre consistori. Clar i concret ha estat sempre, des del principi, el posicionament de la CUP en aquest tema com a grup municipal. Des del principi de la legislatura hem defensat el dret de les treballadores a seguir rebent el complement salarial de 300 € que injustificadament va ser suprimit per part de l’empresa concessionària Educare XXI SL sense al·legar ni tan sols causa o raó objectiva.
Hem denunciat, des del principi, el greu error que va cometre l’anterior govern PSC-ICV de no passar per sessió plenària uns acords que eren del tot necessaris. Tanmateix, això no eximeix de responsabilitat l’actual govern quatripartit, que sembla gestionar aquest assumpte d’igual manera que ho va fer el capità del vaixell Concòrdia en el seu enfonsament: fugint i excusant-se en la concessionària i el sistema d’externalització de serveis. Des de la CUP denunciem que no val intentar desentendre’s de la situació i voler, quedar completament al marge fent passar com a únics culpables l’anterior govern PSC-ICV i l’empresa Educare XXI SL. Demanem que no es facin tupinades ni especulacions i deixin actuar la justícia; que no es posi en dubte, com ha fet el Govern, que pugui ser restituït el complement salarial dels 300 € a les treballadores.
En l’últim Ple Municipal del passat 29 d’octubre va tenir lloc el debat sobre la interposició del conflicte jurisdiccional. El dictamen que tractava aquest punt va ser portat a aprovació pel Govern de dretes per voler defugir del seu paper que vincula l’Ajuntament com a ens responsable de la gestió de les Llars. A més el dictamen va ser completament modificat i amb nous informes un cop passades les Comissions Informatives; fet que va provocar les nostres queixes i que genera dubtes cap a la forma de funcionar del Govern local. Degut a aquests fets, des de la CUP fem els següents aclariments:
Les 27 treballadores van interposar una demanda en procediment de conflicte col·lectiu per reclamar el seu dret a cobrar un complement salarial que injustificadament va ser suprimit per part de l’empresa concessionària Educare XXI SL, sense que aquesta al·legués ni tan sols causa o raó objectiva. Per altra banda ha estat la pròpia empresa Educare XXI SL qui va sol·licitar la supressió perquè la demanda s’ampliés contra l’Ajuntament, al·legant “litisconcorci passiu necessari”; una figura jurídica que implica que s’ha de demandar a tot aquell que té un interès directe en el procediment i que podria resultar afectat de forma directe.
És a dir, que les treballadores van interposar primer demanda cap a Educare XXI SL i ha estat l’empresa qui ho ha ampliat contra l’Ajuntament en qualitat de tercer interessat. Ja que Educare XXI SL esgrimeix que és l’Ajuntament l’empresari real degut a que hi ha una cessió il·legal de treballadors i se suposa, segons l’article 43 de l’Estatut dels Treballadors, que Educare XXI SL fa d’empresa pantalla i és l’Ajuntament qui assumeix la gestió del servei i la seva organització.
La implicació de l’Ajuntament també queda reflectida en l’article 42 de l’Estatut dels Treballadors el qual indica que en els casos de subcontractació d’activitat principal la part contractista ha de respondre dels deutes salarials de forma solidària.
Per tot això des del grup municipal de la CUP no entenem encara la finalitat del conflicte jurisdiccional que el Govern ens va plantar damunt la taula a última hora i fora de tot termini legal. El Govern de dretes en el seu moment, ja va al·legar la incompetència de jurisdicció el darrer 5 d’octubre i ara ha de ser el Jutjat qui decidirà. Per tant, la resolució vindrà ja amb la sentència del Jutjat Social, sense necessitat que el Govern interposin cap conflicte jurisdiccional en forma de dictamen tal i com va acordar al Ple.
Denunciem que el dictamen del passat 29 d’octubre es va utilitzar per crear una màscara i que el Govern quedés com l’alumne bo de classe a diferència de l’anterior Govern o l’empresa. Quan realment el que va fer el Govern amb aquest dictamen és prendre’s la justicia pel seu compte per desentendre’s del conflicte i fugir del seu paper d’empresari principal.
Finalment fem una demanda perquè el Govern estudií la municipalització d’un servei bàsic pels infants de la vila i els seus pares, per garantir-ne la qualitat per a famílies usuàries i educadores. Avui en dia la situació és la que és per el descontrol que ha suposat posar serveis bàsics a mans d’empreses privades que només busquen el benefici de les plusvàlues. Demanem que no es menystingui la possibilitat de dret per part de les treballadores i poder considerar les Llars d’Infants un servei bàsic important en el primer esglaó del sistema educatiu (de 0 a 3 anys), que si es municipalitzes deixaria d’estar sotmès a les regles de joc de les plusvàlues i els beneficis abans que res. Convertir les Llars d’Infants en un servei públic de qualitat a Sitges hauria de ser sempre una prioritat.