La CUP proposarà al Ple l’estudi de la municipalització de serveis
La CUP presentarà una moció al Ple del 28 d’abril proposant que l’Ajuntament al finalitzar els contractes de cada un dels serveis privatitzats del municipi, es comprometi a elaborar un estudiar sobre la seva possible municipalització.
La demanda de la municipalització dels serveis públics és una de les principals lluites que la CUP ha dut a terme en els darrers anys. Aquest posicionament parteix d’una base ideològica a partir de la qual els serveis públics destinats a cobrir necessitats bàsiques de la ciutadania no han de ser un negoci.
Actualment l’Ajuntament de Sitges compta amb la major part dels serveis externalitzats, com són la neteja viaria, les llars d’infants, l’aigua, l’enllumenat públic, etc. Amb la presentació d’aquesta moció al Ple es demana primerament no prorrogar cap dels contractes de serveis externalitzats a no ser que hi hagi un acord del Ple Municipal al respecte. I a més, que un any abans de la finalització de cada un dels contractes dels serveis externalitzats, l’Ajuntament elabori un estudi sobre els costos de gestionar públicament el servei.
D’aquesta manera es busca posar sobre la taula un verdader debat sobre la possible municipalització de cada servei. Des de la CUP es reclamen els avantatges bàsics de les municipalitzacions, com són:
a) Faciliten el coneixement públic de la gestió dels serveis municipals pel que fa a eficiència, qualitat i característiques de funcionament. Externalitzant, tot aquest coneixement passa a l'esfera privada.
b) S'elimina el conflicte d'interessos que es dóna en qualsevol externalització (servei públic-guany privat). La municipalització suposa que la vocació de servei públic i de qualitat i una gestió eficient i econòmica no es defensen des d'interessos contraposats.
c) El servei municipalitzat no té la càrrega del marge de benefici que reclama l'activitat privada per dur a terme qualsevol servei. Si hi ha qualsevol marge d'explotació, només es farà servir per a la reinversió, no per a l'enriquiment privat. A més a més, en empreses 100% públiques es pot aconseguir no estar subjecte al pagament d'IVA, amb l'estalvi que actualment això suposa.
d) Les condicions dels treballadors del servei poden ser molt més justes que en l'esfera privada.
e) Amb les municipalitzacions, es pot aconseguir gestionar un servei de manera més econòmica, eficient, transparent, compartida i participada pels ciutadans.