La moció de la PAH es portarà a debat al Ple després de tres mesos
En el proper Ple municipal es tractarà per primer cop i després de tres mesos la moció de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) que presenta la CUP. Al febrer i al març l'alcalde de Sitges va rebutjar el debat al Ple d'aquesta moció, que té com a objectiu marcar el paper de l'Ajuntament davant els desnonaments.
L’alcalde Miquel Forns va rebutjar al febrer, degut a un informe del secretari que indicava algunes incompetències legals, una moció per incloure unes mesures als acords aprovats al Ple municipal del novembre passat. Al març, es va presentar una moció pròpia de la PAH, debatuda als Plens Municipals de desenes de viles catalanes i tanmateix la resposta del batlle fou la mateixa: es tornava a rebutjar la moció per tractar els desnonaments.
Davant d'aquells fets la CUP Sitges vam organitzar un roda de premsa el 26 de març per denunciar la flagrant manca de voluntat de debat democràtic del Govern de dretes de CiU-PP-SGI-NH. L’alcalde, l'única persona que té poder per fer caure de l’ordre del dia una moció, amb la seva actitud inamovible no fa més que evitar un debat necessari per a una vila on també estan havent-hi desnonaments, tots emesos casualment(?) pel mateix jutjat i jutge.
Aquesta moció insta el govern de l'Estat a modificar la llei hipotecària amb la finalitat de regular la dació en pagament i adoptar les mesures necessàries per evitar els desnonaments per motius econòmics i garantir el dret a l'habitatge.
Es demana que l'Ajuntament de Sitges aprovi tretze acords, en els quals estan instar al Govern a aprovar una moratòria o implementar les mesures necessàries per paralitzar els desnonaments de les famílies i persones en situació d'insolvència sobrevinguda i involuntària; fer a través de l’Oficina Local d'Habitatge el servei de seguiment de la situació global de l’habitatge a Sitges; posar en marxa un pla especial d'ajudes socials; i demanar a les entitats financeres la paralització dels desnonaments d'habitatge habitual per insolvència sobrevinguda fins que entri en vigor un nou marc legal.
Altrament, es demana que l'Ajuntament sol·liciti als jutjats de Vilanova i la Geltrù que faci arribar mensualment a l’OLH i als grups municipals una relació estadística dels processos judicials que podrien finalitzar amb el desnonament de les persones demandades.
La feina feta per la PAH, una lluita col·lectiva i constant al carrer per paralitzar els desnonaments, ha donat com a fruit aquesta moció que en molts ajuntaments s'ha debatut i aprovat, com són Capellades, Sant Cugat, Molins de Rei, Cunit, Caldes de Montbui o Sant Andreu de la Barca. La PAH forma part de les lluites socials que s'estan mobilitzant pels drets que ens estan retallant.
El dret a l'habitatge, és més, a un habitatge digne, implica la voluntat dels governs, de tots. Per això entre els acords de la moció també estan que l'Ajuntament de Sitges demani al govern central que es declarin abusives les clàusules que en el contracte hipotecari fixin un límit a la variació a la baixa del tipus d’interès variable contractat; que es demani a les administracions superiors que garanteixin als afectats l'accés a la justícia gratuïta per poder defensar-se en els processos d'execució d'hipoteca; i que l’Ajuntament de Sitges busqui alternatives a treballar amb aquells bancs i/o caixes que realitzin execucions hipotecàries a la nostra vila, com per exemple les entitats socialment responsables.
Finalment, al Ple del 29 d'abril es debatrà aquesta moció. Pocs dies abans de la finalització del termini per presentar la moció la CUP Sitges ens vam reunir amb representants del govern, tard, com al març, tot mostrant així el seu desinterès pel tema. En conseqüència s'han modificat a corre-cuita, i amb l'aprovació de la PAH, aquells acords que segons l'informe del secretari presentaven incompetències legals, secretari que ara ja no hi és i, per tant, que s'han traslladat al vicesecretari.
Amb les modificacions fetes, l'alcalde Miquel Forns ja no té cap excusa per rebutjar per tercer cop la moció, ni tan sols la creació de la Comissió Mixta de Desnonaments, que pot i ha de ser un treball paral·lel i que no ha de servir per amagar del debat públic que es dona Ple Municipal un tema tant important com són els desnonaments. Des de la CUP hem demanat que s'incloguin a la Comissió els moviments socials que treballin aquesta lluita, com són la PAH i l'Assemblea pels Drets Socials del Garraf (ADSG), ja que la seva funció és molt important per a les properes mesures que es puguin prendre.
La manca de voluntat política per part del govern de dretes local s'ha vist reflectit en la censura reiterativa d'aquesta moció, tal i com va fer també amb la presentada al gener per recuperar i gestionar els aliments en bon estat que actualment es llencen als contenidors. I no només censuren mocions, sinó que documentació que la CUP Sitges hem demanat des de fa mesos encara no ens ha arribat, així com les respostes a diverses preguntes que hem fet sobre assumptes municipals.
El dia 29, doncs, es presenta un Ple en què els drets socials seran el centre d'atenció de les mocions de la CUP, que pretenen obrir el debat respecte la situació de crisi mundial que estem patint i que l'Ajuntament de Sitges es posicioni al respecte i adopti les mesures necessàries per ajudar tots els afectats. Els drets socials seran el centre d'atenció perquè, a més de la moció de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) es presenta també la de l'Assemblea pels Drets Socials del Garraf, que presenta mesures d'actuació en l'àmbit de la sanitat, l'educació i l'habitatge, entre altres.