La reducció de l’IBI: electoralisme després de 3 anys d’escanyament i retallades però positiva per les classes populars

Un cop observades les modificacions tant de les Ordenances Fiscals i valorant la proposta de reducció del percentatge de còmput de l’IBI fins al 0,83%, reduint en un milió d’euros els ingressos municipals per aquest concepte des e la CUP-Sitges fem les següents valoracions:

  • La reducció del IBI es produeix després de 3 anys de escanyament fiscal de la població de la nostra vila i de 3 anys de retallades socials que han fet més difícil la supervivència econòmica en l’actual greu context de crisi econòmica. Aspecte que ha permès al actual govern el seu objectiu, arribar a les eleccions municipals amb una important reducció del rati deute i una baixada dels impostos que ell mateix havia imposat. Objectiu, més que principal únic de l’actual govern, assolit a pesar el greu preu social que s’ha pagat durant aquesta legislatura.

  • Aquestes pràctiques polítiques, amb una mentalitat curt-terminista, que posa l’horitzó en 4 anys, són les pràctiques que fan que la població s’allunyi molt més de la política i que tingui la sensació que només se la té en consideració quan s’apropen les eleccions. Tots els esforços en la participació ciutadana que es puguin fer queden res amb aquestes actituds polítiques.

  • El mateix paper electoralista veiem en tots els grups que han corregut a penjar-se la medalla de la reducció de l’IBI, donant un espectacle lamentable. Des de la CUP mai va ser aquesta reducció el nostre objectiu, aquesta ha estat una modificació transversal de les ordenances fiscals sota el concepte de progressivitat fiscal, és a dir, fer recaure la major part del pes impositiu sobre aquelles rendes superiors. Entenem que si algú ha fet per assolir la reducció del IBI i altres impostos a estat la perseverança, 365 dies a l’any durant els darrers 3 anys, de la Plataforma per uns Impostos i Serveis Justos, que no ha deixat de denunciar la problemàtica i de qüestionar les dades econòmiques de l’actual consistori.

  • Finalment, entenem que la reducció en si és positiva, ja que alleugera la càrrega fiscal a les classes populars, tot i això els aspectes anteriorment descrits fan molt difícil veure cap gir social de l’actual govern, si no un moviment purament electoral per mirar de mantenir la poltrona 4 anys més.

Des de la CUP, seguim estudiant les modificacions dels pressupostos, sobre tot aquelles derivades de les 32 al·legacions presentades per el nostre grup, i convidem a tota la ciutadania que així ho desitgi a participar de la darrera Assemblea Oberta de Pressupostos d’aquest dimarts 16 a les 9 del vespre a l’Ateneu on després d’explicar els diferents aspectes, decidirem el posicionament final davant els números presentats.