La CUP passa comptes sobre la seva primera legislatura

Després dels primersa quatre anys de la CUP a l'Ajuntament de Sitges, passem comptes de la feina que hem fet.

Valoració

En la roda de premsa es van presentar els eixos bàsics treballats amb les 49 mocions presentades, els precs i preguntes del Ple i en les diferents negociacions dutes a terme. Aquests eixos bàsics destacats han estat la participació i la transparència, les polítiques socials i d’habitatge i el treball; com a més destacats.

Respecte la participació ciutadana, el portaveu de la CUP-Sitges va destacar com una de les fites assolides més destacades la posada en marxa del pressupost participatiu, proposta presentada per la CUP al 2011 i 2012, quan va ser rebutjada per la totalitat del Ple, i que finalment va ser aprovada per un dictamen de govern calcat a una moció de la CUP que es va presentar en el mateix Ple. També ressaltar en aquest punt, el procés participatiu, instigat per una moció de la CUP, de canvi de noms dels ja antics Carrer i Plaça d'Espanya, tot recuperant els topònims històrics d'aquest espais. Tot i aquestes dues fites i haver pogut encetar el desenvolupament de la web de transparència municipal a proposta de la CUP, es segueix considerant la participació ciutadana i la transparència com a una assignatura pendent del nostre consistori i que cal continuar treballant i aprofundint.

Pel que fa a les polítiques laborals i d’habitatge, s'ha de considerar que aquesta ha estat una legislatura perduda ja que els petits avenços realitzats son massa conservadors i han arribat al final de la legislatura. En aquest àmbit la CUP ha treballat per crear una bossa d’habitatge social prou ambiciosa per afrontar una de les més greus problemàtiques de la nostra vila, la proposta que definia diversos aspectes de la creació d’aquesta bossa va ser rebutjada per la totalitat de grups municipals quedant-se la CUP sola en la seva defensa.

En una situació molt semblant situem les polítiques de serveis socials, sobretot per la manca de recursos, aspecte denunciat per la CUP des del inici de la legislatura. A part de treballar en propostes de nous programes, la CUP ha guerrejat per dotar de més eines aquesta àrea del consistori assolint finalment la creació d’un fons de contingència social. Un petit pas endavant que s’ha mostrat insuficient i, tal i com es denunciava, molt necessari ja que al finalitzar el primer quadrimestre aquest ja ha estat utilitzat.

Per altra banda, en aquesta presentació es va destacar la feina feta en l’àmbit de la construcció nacional, aspecte marcat per la conjuntura nacional i en el qual, a proposta de la CUP, s’ha aconseguit que el nostre municipi formi part de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) , a més del suport donat per la Candidatura d’Unitat Popular a les mobilitzacions, manifestos i accions impulsades o recolzades des del consistori.

Finalment, el portaveu de la CUP-Sitges va qualificar el govern municipal de gestora amb un únic objectiu merament econòmic i que ha portat una legislatura de retallades socials, de retallades en drets laborals dels treballadors dependents directa o indirectament del consistori i creant un estat de tensió amb moviments sindicals municipals complicada de resoldre.

 La participació i la transparència, les polítiques socials i d’habitatge i el treball principals eixos de treball de la CUP