La CUP amb la vaga general a universitats i instituts d'arreu dels Països Catalans del passat 29 de febrer

Les universitats públiques catalanes han patit, en els darrers mesos, importants retallades del pressupost que reben de la Generalitat de Catalunya, del País Valencià i de les Illes. Dèficit, rendibilitat, captació de capital privat, supressió d'oferta acadèmica, fusió entre universitats, augment taxes universitàries, massificació de les aules, tancament biblioteques, externalització de serveis, reducció de plantilla: tot amb l'excusa de l'austeritat i de la crisi econòmica.

 

Ara bé, els mateixos responsables polítics que promouen les retallades apareixen vinculats a fundacions privades dedicades a la docència i recerca que reben milions d’euros de subvencions públiques. El màxim responsable al Principat, el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, des del 2006 ha promogut la fundació privada Barcelona Graduate School of Economics (BGSE) i fins el 2010 n'ha sigut el President. BGSE que és un consorci amb participació de la UPF, la UAB, l'Ajuntament de Barcelona i diverses entitats com AXA Seguros, Agbar, Banc Sabadell i Catalunya Caixa, ha rebut, el 2011, de les arques públiques espanyoles 1.000.000 d'euros i de les catalanes 90.000 euros. Retallades mentre s'estan donant diners a la privada? Nosaltres, les classes populars no pagarem la seva estafa!

 

Amb les retallades hi hem d'afegir un canvi en el model de govern dins els centres, el que es coneix amb el nom de governança i autonomia dels centres. En un moment on totes les etapes educatives estan incorporant els criteris economicistes a la gestió dels espais educatius com a quelcom neutre, hem de cridar ben alt que és la incorporació de la visió neoliberal de fer negoci amb els drets socials. No és una qüestió tècnica, és una qüestió ideològica. Denunciem el desmantellament que està vivint la universitat pública i exigim la paralització de les mesures encaminades a retallar el futur dels centres d’educació. A més, manifestem que l’única solució és obrir immediatament un procés democràtic i participatiu de reflexió i anàlisi sobre el rumb de la universitat i avançar cap a la construcció d’una universitat de totes i per a totes.

 

Per això com a CUP ens sumem a les convocatòries, ja vam ser-hi quan hi va haver el moviment Contra el Pla Bolonya (2008-2009) i ara també hi serem. Fem una crida que totes les persones que puguin que hi participin activament en les convocatòries, perquè l'ensenyament públic és un dret i no un negoci.