L'aposta socieconòmica de la CUP-Sitges

 

Les conseqüències d'aquesta situació econòmica, provocada per polítiques econòmiques especulatives que han enriquit uns pocs a costa de molts, com sempre recauen en la classe treballadora.

  Des de l'àmbit municipal les mesures econòmiques són mínimes degut a les escasses competències econòmiques que aquest té, però des del consistori es poden marcar unes línies de treball. Des de la CUP basem la nostra proposta socioeconòmica en tres eixos bàsics: el repartiment de la riquesa, la potenciació i l'ampliació de les polítiques socials i la lluita per unes condicions laborals dignes i justes. Els aspectes principals que considerem en les nostres línies de treball són:

  - Transformació del model econòmic: és important estudiar les potencialitats econòmiques de la nostra vila, més enllà del monocultiu del sector serveis, estudiant d'altres com la potenciació del sector primari.

  - Fiscalitat progressiva: per tal d'afavorir el repartiment de la riquesa i assolir uns criteris més justos a l'hora de fiscalitzar hi ha dos criteris inicials a seguir: baixar les taxes municipals que es paguen, indiferentment dels ingressos de les persones i les empreses, i pujar els impostos més o menys progressius de manera que aquelles persones o empreses que més tenen més participen en el finançament dels serveis públics; un exemple podria ser el recàrrec en l'IBI als habitatges buits. En el cas de la reducció de les taxes caldria també tenir en consideració les persones desocupades que no cobrin prestació de desocupació, o que cobrin una prestació baixa o assistencial, fent rebaixes més grans o arribant inclús a l'exempció.

  - Política social: l'Ajuntament ha de desenvolupar unes polítiques socials basades en una sèrie de premisses i no només han de ser assistencials, sinó que també han d'anar més enllà, cap a la transformació de l'actual sistema socioeconòmic. L'extensió dels conceptes «democràcia» i «participació» no només ha d'estar en els àmbits polítics, també en les relacions socials i en la vida econòmica que regeix la societat i la convivència. L'Ajuntament ha de ser un instrument actiu i una eina vàlida en aquest procés de transformació social, i la ciutadania el subjecte de drets i deures. De la mateixa manera considerem que les polítiques socials han de ser transversals, és a dir, cal afrontar de manera conjunta (administració, entitats, moviments socials, beneficiaris, agents socials, etc.) les problemàtiques socials de la vila i de cada barri.

  - Municipalització: és necessària la progressiva municipalització dels serveis públics de la vila per tal d'assegurar que aquests depenen de l'interès general i no pas d'interessos privats. De la mateixa manera és important el control de les taxes municipals, ja que és una forma d'impost indirecte.

 

Candidatura d'Unitat Popular de Sitges (CUP-Sitges)

[email protected]

sitges.cup.cat