La CUP plantejarà al Ple un paper actiu de l’Ajuntament contra els desnonaments

La proposta demana que l’Ajuntament faci un seguiment dels casos de desnonaments a Sitges i que s’ofereixi per assessorar legalment les famílies afectades.  També es demana que el consistori faci de mediador per tal de negociar moratòries, que la policia local de Sitges no intervingui mai contra les famílies afectades i que l’Ajuntament no signi nous crèdits amb aquelles entitats que desnonin a Sitges.

En el context econòmic i social actual, les administracions públiques, en lloc d’actuar en defensa dels ciutadans que es veuen afectats per processos d’execució hipotecaria, estan actual amb total passivitat sense entrar a buscar solucions que evitin que famílies senceres es quedin al carrer. Fins i tot, estan actuant en sentit totalment oposat, tot garantint que els desnonaments es portin a terme.

L’experiència diu que fins ara tan sols l’acció col·lectiva d’agents socials ha aconseguit aturar desnonaments, mitjançant la negociació amb les entitats bancàries i l’assoliment de moratòries de pagament del deute. Aquest és el cas de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, la qual ha aturat més de 500 desnonaments a nivell de tot l’Estat espanyol.

Per començar a revertir aquesta situació, i que les administracions públiques omplin el buit que ha hagut d’ocupar la PAH  i altres  plataformes socials, la CUP-Sitges ha presentat una moció que serà debatuda en el Ple Municipal del proper dilluns 25 de febrer. El document presentat per la CUP és una moció d’addició a una moció presentada pel PSC i aprovada en el darrer Ple Municipal de novembre de 2012. La moció d’addició complementa l’anterior, que també estava relacionada amb l’habitatge, ja que marca uns acords a assumir a nivell local. La moció busca que l’Ajuntament, més enllà de declaracions a favor d’un canvi en la llei hipotecaria, esdevingui un agent actiu davant les execucions hipotecaries que hi hagin a Sitges.

D’aquesta manera la moció demana que l’Ajuntament de Sitges, mitjançant les eines que li pot donar l’Oficina Local d’Habitatge, conegui i faci un seguiment de tots els processos d’imminent execució hipotecaria, assessori judicialment a les famílies afectades i negocií amb les entitats bancàries implicades per tal d’arribar a acords per la moratòria del deute. A més la moció demana que el cos de la Policia Local de la Vila de Sitges, s’abstingui de participar en aquells casos de desnonaments que es donin al municipi i també estableix que els futurs crèdits que l’Ajuntament de Sitges hagi de signar amb entitats bancàries incloguin una clàusula per la qual aquestes entitats no efectuïn desnonaments a Sitges mentre el crèdit tingui vigència.

Finalment, la moció presentada per la CUP demana que es compleixi urgentment un dels acords de l’anterior moció aprovada el novembre de 2012 que encara no han estat assumits per l’Ajuntament que és la creació d’una comissió mixta en la qual participin representants del Ple Municipal i de les associacions d’afectats, veïnals i altres organitzacions socials de la Taula del Tercer Sector, coneixedores de la problemàtica.

La moció es pot consultar al lloc web de la CUP-Sitges